Emisii poluanţi atmosferici

tipareste trimite pe mail

 Emisii poluanţi atmosferici - Cadrul General

Detalii

Autor: APM Caraş-Severin,
Adăugat: 2010-09-09 10:33:42
Ultima actualizare: 2010-09-15 11:22:23

 


  

 Cadrul general

În Europa, emisiile multor poluanţi din aer au scăzut substanţial din 1990, determinând o îmbunătăţire a calităţii aerului în regiune. Totuşi,începând din 1997, concentraţiile de pulberi în suspensie şi de ozon din aer nu au indicat nicio îmbunătăţire semnificativă în ciuda diminuării emisiilor. O proporţie semnificativă a populaţiei urbane din Europa locuieşte încă în oraşe unde se depăşesc anumite limite europene ale calităţii aerului (stabilite pentru protecţia sănătăţii omului). De asemenea, este posibil ca o serie de ţări să omită unul sau mai multe plafoane de emisie obligatorii din punct de vedere juridic până în 2010 pentru patru poluanţi atmosferici importanţi. Nevoia de reducere a expunerii la poluarea aerului rămâne o problemă importantă.

Pentru a identifica cauzele depăşirilor existente într-o anumită regiune şi în scopul stabilirii măsurilor care trebuie implementate se impune o estimare clară a emisiilor înregistrate în regiunea respectivă.

  • Un astfel de inventar al emisiilor presupune identificarea atât a surselor fixe / staţionare (industrie, micile întreprinderi, gospodării) cât şi a surselor mobile (traficul).
  •   În timp ce determinarea surselor staţionare are la bază activitatea statistică şi datele de emisii furnizate de procedura de autorizare şi control, sursele mobile presupun o variabilitate sporită a comportamentului /tendinţelor emisiilor, datorită diversităţii condiţiilor de operare / funcţionare. În plus, evoluţia în domeniul vehiculelor generează modificări ale caracteristicilor surselor de emisii. Cel mai adesea modelele de trafic la scară redusă sunt asociate modelelor de emisii folosite pentru a calcula consumul de combustibil şi emisiile asociate unui anumit tip de autovehicule, modele care urmează a fi în continuare corelate modelelor de dispersie.X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.